ΠΑΠΟΥΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΑΤΤΙΚΗ Οι λοιμώξεις συνοδεύουν την εξέλιξη και την ιστορία της Ιατρικής σε μια διαρκή και σκληρή μάχη, με εξάρσεις και υφέσεις με διαφορετική μορφή, όνομα και χρονικές περιόδους. Ταυτόχρονα είναι σχεδόν ανύπαρκτη η έννοια της ενίσχυσης του αμυντικού συστήματος ή της ομαλοποίησης των αμυντικών μηχανισμών του ανθρώπου. Οι λοιμωξιολόγοι συνιστούν την ορθολογική χρήση αντιβιοτικών προκειμένου να περιορισθεί η εμφάνιση νέων ανθεκτικών στελεχών παθογόνων μικρο-οργανισμών, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) φοβάται πως η επόμενη σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία μπορεί να προέλθει από τους ιούς της γρίπης.
Τα αντιβιοτικά είναι γενικά άχρηστα εναντίον τέτοιων ιών, ενώ είναι πιο δραστικά ενάντια στα βακτήρια. Από την ανακάλυψη της πενικιλίνης το 1928 η κλασική αντιμετώπιση έχει ανακαλύψει πληθώρα αντιβιοτικών. Όμως ακόμη και σήμερα έχουμε πολύ λίγα φάρμακα κατά των ιών. Το κοινό κρυολόγημα για παράδειγμα είναι μια μόλυνση της άνω αναπνευστικής οδού που προκαλείται από 200 διαφορετικούς ιούς. Αν κάποιος επανειλημμένα υποτροπιάζει ή διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η νόσηση, σημαίνει πως το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αδυναμία και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη και σοβαρή λοίμωξη από βακτηριακούς ή μυκητιακούς παράγοντες.
Τα καλά νέα είναι ότι αρκετά βότανα και φυσικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή φυσική ιατρική έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι αποτελεσματικά κατά των λοιμώξεων από βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλους παθογόνους μικρο-οργανισμούς. Οι ερευνητές εντυπωσιάζονται με τον τρόπο που όλα τα συστατικά μέσα σε ένα φυτό λειτουργούν αρμονικά και επιτυγχάνουν και την καταπολέμηση του λοιμογόνου παράγοντα, αλλά και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
|