Slideshow image Slideshow image
Previous Next
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΟΠΑΘΕΙΑ
 
Οι άνθρωποι που πάσχουν από Σακχαρώδη διαβήτη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου περιφερικών αρτηριών λόγω της μειωμένης ροής του αίματος.

Η Περιφερική αρτηριοπάθεια (ονομάζεται επίσης περιφερική αρτηριακή νόσος) είναι μια κοινή πάθηση   η οποία προκαλεί στένωση των αρτηριων των κάτω άκρων  Αυτό έχει σαν συνέπεια  την  μειωμένη  ροή του αίματος στα κάτω άκρα με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως , πόνος στα κάτω άκρα κατά τη βάδιση (διαλείπουσα χωλότητα). Η  αθηροσκλήρυνση των περιφερικών αρτηριών  και η δημιουργία  αθηρωματικής πλάκας μέσω της συσσώρευσης λίπους στο τοίχωμα της αρτηρίας αποτελεί την κύρια αιτία της περιφερικής αρτηριακής νόσου. Η αθηρωματική πλάκα προκαλεί στένωση η και απόφραξη της αρτηρίας με αποτέλεσμα να μην φτάνει αίμα στο πόδι.
Η Περιφερική αρτηριοπάθεια είναι δείκτης γενικευμένης αθηρωμάτωσης και  σχετίζεται με την καρδιαγγειακή νόσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

 
 
Οι Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης περιφερικής αρτηριακής νόσου περιλαμβάνουν:

• Το κάπνισμα
Ο σακχαρωδης Διαβήτης
• Η παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος πάνω από 30)
• Η Υψηλή αρτηριακή πίεση (140/90 χιλιοστά στήλης υδραργύρου ή υψηλότερη)
• Η Υψηλή χοληστερόλη (ολική χοληστερόλη στο αίμα πάνω από 240 χιλιοστόγραμμα ανά δέκατο του λίτρου, ή 6,2 mmol ανά λίτρο)
• Η αύξηση της ηλικίας, ειδικά μετά τη συμπλήρωση των 50 ετών
• Ένα οικογενειακό ιστορικό της περιφερική αρτηριακή νόσο, καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο
 
Η διαβητική αγγειοπάθεια, είναι η νόσος που δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια Η πλειοψηφία των ασθενών με περιφερική αρτηριοπάθεια έχουν ήπια ενοχλήματα η είναι ασυμπτωματικοί,.

Τα συμπτώματα της νόσου στα πρώτα στάδια περιλαμβάνουν:
 
• Η Διαλείπουσα χωλότητα  είναι το πιο συχνό σύμπτωμα της περιφερικής αποφρακτικής αρτηριοπάθεας και χαρακτηρίζεται  απο μυικό πόνο  τύπου κράμπας στα πόδια  που προκαλείται από δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, και εξαφανίζεται μετά από λίγα λεπτά ανάπαυσης. 
• Η στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες
 
Στα προχωρημένα στάδια της νόσου εμφανίζεται η Κρίσιμη ισχαιμία των κατω άκρων  όπου η παροχή αίματος στο πόδι είναι τόσο χαμηλή ώστε να να έχουμε πόνο κατά την ακινησία και κυρίως την νύχτα .. Ο πόνος Μπορεί να είναι αρκετά έντονος ωστε   να διαταράξει τον ύπνο. Ο ασθενής κρεμάει τα πόδια του έξω  από την άκρη του κρεβατιού ή σηκώνεται να περπατήσει για να ανακουφίστει προσωρινά από τον πόνο.
Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα και απώλεια του κάτω άκρου. μούδιασμα ή αδυναμία

• Ψυχρότητα(αίσθημα κρύου στο  πόδι ), ειδικά σε σύγκριση με την άλλη πλευρά
• Ελκη που δεν επουλώνονται  
•  Αλλαγή στο χρώματου δέρματος-Ωχρότητα.
• Βραδύτερη ανάπτυξη-απόπτωση  των τριχων και νυχιών των ποδιών 
• Ξηροδερμία,Ευαίσθητο γυαλιστερό  δέρμα στα πόδια  
 
Οι ασθενείς με διαβητική Αγγειοπάθεια υποφέρουν συχνά από μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος των ποδιών  (δερματομυκητίαση) ή
των νυχιών (ονυχομυκητίαση) λόγω αυξημένης τάσης στη μόλυνση και ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επούλωση των πληγών είναι εξαιρετικά δύσκολη ενώ λόγω και της κακής κυκλοφορίας αίματος μπορεί να προκληθούν μέχρι και γάγγραινες τροφικές. 
 
Η διάγνωση της Διαβητικής Αγγειοπάθειας  περιλαμβάνει
 
Φυσική εξέταση.
Σημεία υπαρξης περιφερικής αποφρακτικής αρτηριοπάθειας είναι η παρουσία αδύναμου σφυγμού ή η  απουσία σφυγμού πάνω από μία αρτηρία του ποδιού στην ψηλάφηση ,η ακρόαση φυσήματος με το στηθοσκόπιο πάνω από μια αρτηρία.
• Κνημοβραχιόνιος δείκτης. (ABI).
Αποτελεί την πρώτη μέτρηση που πρέπει να γίνεται  για τη διάγνωση της περιφερικής αρτηριακής νόσου. Συγκρίνει την πίεση του αίματος στον αστράγαλό  με την πίεση του αίματος στο χέρι . Η μέτρηση γίνεται με περιχειρίδα και χρήση υπερήχων.Το πηλίκο μας δείχνει την βαρύτητα της ισχαιμίας στο πόδι. Η ευαισθησία και η ακρίβεια του ΚΒΔ στην διάγνωση της πρώιμης περιφερικής νόσου αυξάνεται με την μετρηση του πριν και μετά την άσκηση.
• Υπερηχογράφημα.
Η έγχρωμη υπερηχογραφία(triplex)Αποτελεί μια γρήγορη,ανώδυνη και αναιμακτη τεχνική που χρησιμοποιείται 
για τη διάγνωση παθήσεων των αρτηριών των κάτω άκρων αξιολογόντας τη ροή του  αίματος και  αναδεικνύονταςτας μια πιθανή στένωση των αιμοφόρων αγγείων - μεσω  ηχητικων κύματων υψηλής συχνότητας (υπέρηχος )  . 
 


 
• Αξονική αγγειογραφία ( CTA ) .
Αποτελεί μια γρήγορη και ανώδυνη εξέταση για την διάγνωση της περφερικής αρτηριοπάθειας.  . Η διαδικασία περιλαμβάνει την χορήγηση μιας σκιαγραφικής  ουσίας στο αίμα . Όταν το σκιαγραφικό φτάσει στις αρτηρίες των κάτω άκρων  , μια αξονική τομογραφία ( CT)    από πολλές οπτικές γωνίες απεικονίζει τις αρτηρίες αναδεικνύοντας  μια  πιθανή στένωση .
• Μαγνητική αγγειογραφία ( MRA ) .
Όπως και στην αξονική  , χορηγείται μια σκιαγραφική ουσία στο αίμα και  με την χρήση μαγνητικού πεδίου και ραδιοκύματων  απεικονίζονται οι αρτηρίες σε πολλά επίπεδα καθώς και σε τρισδιάτατη μορφή . .
• Ενδοφλέβια Ψηφιακή αγγειογραφία .  
Είναι μια επεμβατική , διαδικασία απεικόνισης  των αρτηριών η οποία περιλαμβάνει την είσοδο ενος λεπτού καθετήρα στην αρτηρία και την έγχυση μιας σκιαγραφικής ουσίας .. . Μολονότι επεμβατική, αυτό το είδος της αγγειογραφίας επιτρέπει την ταυτόχρονη διάγνωση και θεραπεία εντοπίζοντας την στένωση και διανοίγωντας την αρτηρία με αγγειοπλαστική ή και τοποθέτηση στεντ..
• Εξετάσεις αίματος.
Ένα δείγμα του αίματός σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων σας και να ελέγξετε για το διαβήτη.
 
Ο ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΥΠΑΡΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΟΠΑΘΕΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

• Πάνω από την ηλικία των 70
• Πάνω από την ηλικία των 50 όταν υπάρχει ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη ή καπνίσματος
• Κάτω από την ηλικία των 50,  οταν συνυπάρχουν πάνω από ενας παράγοντες κινδύνου, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης,η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση
 
Η αντιμετώπιση της διαβητικής Αγγειοπάθειας περιλαμβάνει την συντηρητική αγωγή και την χειρουργική θεραπεία
 
Η Συντηρητική –φαρμακευτική αγωγή  συνιστάται στην τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου και στην λήψη φαρμάκων με σκοπό την ανακούφιση των συμπτωμάτων , την αναστροφή της εξέλιξης της αθηρωσκληρωτικής νόσου και την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
• Οι στατίνες εκτός από την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα προστατεύουν από την καρδιακή νόσο και τα εγκεφαλικά επισόδεια.. Ο στόχος για τους ασθενείς που πάσχουν από περιφερική αρτηριοπάθεια είναι η μείωση της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) χοληστερόλη, η «κακή» χοληστερόλη, σε λιγότερο από 100 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg / dL), ή 2,6 millimoles ανά λίτρο (mmol / L)  ή λιγότερο από 70mg/dl όταν υπαάχουν παράγοντες κινδύνου όπως ο Σακχαρώδης διαβήτης ή το κάπνισμα.
•. Η Ελάττωση της αρτηριακής με συνδυασμό αντιυπερτασικών φαρμάκων και διατροφικών οδηγιών.Στόχος η συστολική πίεση του αίματος να είναι  140 χιλιοστά στήλης υδραργύρου (mm Hg) ή χαμηλότερη και η διαστολική αρτηριακή πίεση 90 mm Hg ή μικρότερη. Εάν ο ασθενής πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, στόχος αρτηριακή σας πίεση είναι κάτω από 130/80 mm Hg.
• Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα με φάρμακα και ειδική διατροφή στους ασθενείς με διαβήτη.
• Τα αντιαιμοπεταλειακά φάρμακα όπως  ασπιρίνη (salospir) η κλοπιδογρέλη (Plavix)  βοηθάνε στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων  στην αρτηρία.
• Τα αγγειοδιασταλτικά φάρμακα όπως η σιλοσταζόλη   αυξάνουν τη ροή του αίματος στα άκρα, τόσο με την πρόληψη σχηματισμού θρόμβων οσο και με την αγγειοδιαστολή των αγγείων. Είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της διαλείπουσας χωλότητας.. Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες αυτού του φαρμάκου περιλαμβάνουν κεφαλαλγία και διάρροια. Μια εναλλακτική λύση για σιλοσταζόλης είναι πεντοξιφυλλίνη (Tarontal) η οποία όμως είναι  λιγότερο αποτελεσματική. Όμως, οι παρενέργειες είναι σπάνιες με αυτό το φάρμακο.

• Η Ελάχιστα παρεμβατική (Αναίμακτη) αντιμετώπιση αποτελεί την θεραπεία πρώτης γραμμής εχοντας αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την κλασσική χειρουργική αντιμετώπιση και περιλαμβάνει την Αγγειοπλαστική με η χωρίς τοποθέτηση ενδοπρόθεσης(στεντ). .Με τοπική αναισθησία , εισαγεται ένας καθετήρας με ενα μικροσκοπικό μπαλόνι στην περιοχή της στένωσης της αρτηρίας. 
 


Το μπαλόνιφουσκώνει και ανοίγει την αρτηρία.Σε περίπτωση που η αρτηρία δεν 
ανοίγει ικανοποιητικά, τοποθετείται ένα μικρό ελατήριο που  ονομάζεται ενδοπρόθεση(στεντ)
 
• Η κλασσική χειρουργική αντιμετώπιση  είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για βλάβες μεγάλου μήκους(Αποφράξεις) ή οταν η αγγειοπλαστική αποτυγχάνει.
 
Συνιστάται στην διενέργεια Αρτηριακής  παράκαμψης( by-pass)με τοποθέτηση μόσχευματος από την φλέβα του αρρώστου ή απο συνθετικό υλικό το οποίο παρακάμπτει την βλάβη και φέρνει αίμα στο πόδι.Η επέμβαση γίνεται με επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία
 
• Η θρομβολυτική θεραπεία. Έχει περιορισμένη χρήση σε περίπτωση δημιουργίας θρόμβου στην αρτηρία όπου χορηγείται μια θρομβολυτική ουσία η οποία διαλύει τον θρόμβο και ανοίγει την αρτηρία επαναφαίροντας την κυκλοφορία στο πόδι.